Gjermania jep ‘OK’: CDU/CSU voton Pro për hapjen e negociatave me Shqipërinë

Shpërndaje

Pasditen e kësaj të marte në grupi më i madh politik CDU SCU ka votuar për hapjen e bisedimeve për anëtarësimin e Shqipërisë me Bashkimin Europian me 75 vota pro dhe 28 kundër.

Ky është vendimi më i rëndësishëm politik që tregon se Gjermania do t’i thotë PO Shqipërisë. CDU SCU ka votuar kështu draftin e dokumentit që do të votojë të enjten Budenstagu Gjerman.

Ashtu sic raportoi Top Channel disa ditë më parë, dokumenti ka 9 pika të kërkesave ndaj Shqipërisë të ciat ndahen në dy blloqe. Në bllokun prioritar janë reforma zgjedhore, ngritja e gjykatës së lartë dhe Kushtetuese ndërsa gjashtë pikat e tjera hyjnë në bllokun e dytë të cilat duhet të plotësohen kur të hapen negociatat.

Kushtet që u raportuan nga gazetarja Anila Shuka kryesisht lidhen me drejtësinë dhe ndërtimin e institucioneve që do luftojnë korrupsionin dhe krimin e organizuar.

Ato janë: 1.Ndërtimi dhe nisja nga puna e SPAK 2.Ndërtimi dhe nisja nga puna e Gjykatës Kushtetuese 3.Plotësimi i vendeve vakant në Gjykatën e Lartë 4.Nisja e proceseve penale ndaj gjykatësve dhe prokurorëve të rrëzuar nga Vettingu 5.Reforma zgjedhore dhe zbatimi i saj 6.Dënimi i personave të përfshirë në vjedhjen e votave 7.Bilance të suksesshme në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit 8.Reforma në administratë 9.Të sqarohet legjitimiteti i zgjedhjeve lokale , Deklarata e CDU/ CSU

Top Channel