Reagime për zbatimin e Marrëveshjes së Prespës pa datë për bisedime me BE-në

Shpërndaje

Implementimi i plotë i detyrimeve tona në Marrëveshjen e Prespës lidhur me procesin paraqasës në Bashkimin Evropian (BE). Ekziston lidhshmëri mes zbatimit të Marrëveshjes dhe hapjes e mbylljes së kapitujve për integrim, porositën kryeministri Zoran Zaev dhe shefi i diplomacisë Nikolla Dimitrov pasi vendi nuk mori datë për fillim të negociatave me BE-në.

Në intervistën për “Euronews” në gjuhën greke, Zaev ka thënë se anëtarë të caktuar të Marrëveshjes së Prespës janë të lidhur me hapjen e kapitujve në procesin e negociatave aderuese të Maqedonisë së Veriut me BE-në.

“Ekziston lidhshmëri midis zbatimit të marrëveshjes dhe hapjen dhe mbylljen e kapitujve për integrim. Veçanërisht për përdorim të brendshëm për disa raste. Ekziston lidhshmëri, sepse miqtë tanë grekë kanë pranuar se mundemi ta bëjmë atë për shkak të së ardhmes që Republika e Maqedonisë së Veriut e ka në Bashkimin Evropian. Edhe në këtë kontekst, nuk ekziston mundësi për implementimin e Marrëveshjes së Prespës. Një pjesë e saj do të ngrihet, sepse nuk është i mundur zbatimi i saj. Do të tentojmë të implementojmë disa dispozita, por të dyja janë të lidhura mes vete, sepse procesi i rotacionit të kapitujve do të thotë se do ta dorëzojmë sovranitetin tonë kombëtar të Bashkimit Evropian”, thotë Zaev.

Edhe ministri Nikolla Dimitrov tha se Marrëveshja e Prespës nuk mund të kompletohet tërësisht nëse ne jemi jashtë procesit inkuadrues drejt Bashkimit Evropian.

“Në Marrëveshjen e Prespës implementimi i plotë i obligimeve tona është i lidhur me procesin inkuadrues në Bashkimin Evropian. Lidhur me dokumentet dhe materialet tashmë ekzistuese të brendshme, obligimet fillojnë dhe përfundojnë në afat prej pesë viteve nga hapja e kapitujve”, nënvizoi Dimitrov.

Në deklaratën me shkrim të publikuar nga zyra e tij politike, shefi i diplomacisë greke Nikoa Dendias, madje thotë se Greqia ka për qëllim përmes rrugës evropiane t’i zgjidhë problemet dhe t’i zbutë pasojat negative nga marrëveshja dhe shton se ata do të vazhdojnë ta përcjellin ngushtë “plotësimin e plotë të detyrimeve të fqinjëve”.

“Zoti Zaev edhe një herë i shfrytëzon problemet që i përmban në Marrëveshjen e Prespës, të cilat i kemi ditur dhe për të cilat kemi paralajmëruar. Marrëveshja tashmë ka dhënë rezultate dhe Maqedonia e Veriut i shfrytëzon përfitimet sepse është e hapur rruga drejt NATO-s. Qëllimi ynë është që përmes rrugës evropiane t’i zgjidhim problemet dhe t’i zbusim pasojat negative të marrëveshjes. Dhe për këtë qëllim, ne do të vazhdojmë ngushtë që ta përcjellim plotësimin e plotë të detyrimeve të fqinjëve”, shkruhet në deklaratën e diplomacisë greke.

Zëdhënësja e Komisionit Evropian, Maja Kocijançiq, në një pyetje të mediave greke në lidhje me marrëveshjen e Prespës, tha se BE-ja është e bindur se Shkupi dhe Athina do të vazhdojnë ta respektojnë.

Deklarata vijon pas deklaratave të kryeministrit Zoran Zaev se marrëveshja e Prespës është në rrezik pas vetos franceze për fillimin e negociatave për Maqedoninë me BE-në. I pyetur nëse BE “druan” për marrëveshjen e Prespës, Kocijançiq deklaroi se nuk do t’i komentet e huaja.

“BE-ja fuqishëm e përshëndeti marrëveshjen e Prespës e cila paraqet sukses të madh dhe shembull pozitiv jo vetëm për rajonin, por edhe për BE dhe më gjerë, i përshëndesim guximin dhe vendosmërinë e palëve të involvuara dhe besoj se autoritetet do të vazhdojnë të investojnë dhe implementojnë në frymë të besimit”, deklaroi zëdhënësja e KE-së.

Sipas liderit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski e ardhmja e Marrëveshjes së Prespës do të varet nga rezultatet e zgjedhjeve.

“Maqedonia doemos të kthehet në korsinë e shpejtë deri në momentin e anëtarësimit të barabartë në BE, pra deri atëherë ne nga brenda duhet t’i korrigjojmë gabimet”, tha Mickoski, duke shtuar se koncepti i tij është “jo antikuizimit dhe jo veriut, por, po kthimit të maqedonizmit në Maqedoni”.

Të mos dramatizohet gjendja, perspektiva evropiane edhe më tej është në tryezë, Shkupi të vazhdojë me reformat dhe të respektohet Marrëveshja e Prespës sepse në të kundërtën është e mundur edhe vetoja greke, janë pjesë të mesazheve nga Athina për Shkupin, sipas analizës së botimit onlajn grek “Etnos”.

Greqia, sipas “Etnos”-it, po lëviz sipas gjashtë boshteve dhe ka qëndrime konkrete pas mosmarrjes së datës për negociata aderuese për vendin tonë në Samitin e BE-së.

“Athina e kritikon “jo”-në franceze për fillimin e negociatave aderuese, por me interes e dëgjon (dhe në masë të madhe e ndan) kërkesën e Francës për ndryshime në metodologjinë dhe procesin e zgjerimit, shkruan “Etnos” lidhur me pozicionet greke dhe shton se Athina qartë bën me dije se nuk do të përzihet në rastet e brendshme të Maqedonisë së Veriut.

Njëherësh, parashtron dy pyetje – nëse mundet një Qeveri teknike në Maqedoninë e Veriut të vazhdojë ta implementojë Marrëveshjen e Prespës deri në zgjedhjet dhe nëse pas prillit Qeveria e ardhshme do të jetë e disponueshme ta respektojë Marrëveshjen.

Gazeta thekson se edhe në rast se VMRO-DPMNE të vijë në pushtet, do të doja “anëtarësim në BE në kombinim me anulim de fakto të erga- omnes të Marrëveshjes së Prespës dhe ta përjetësojë emrin Maqedoni pa mbiemër.