Si të komunikoni me një adoleshent

Shpërndaje

Përballja me fazën e adoleshencës nuk është kurrë e lehtë, as për ne, as për fëmijët tanë. Nuk është një ndërmarrje e lehtë dhe kjo sigurisht nuk është një risi, në fakt është një fazë mjaft delikate ku komunikimi midis prindërve dhe fëmijëve mund të bëhet shumë i ndërlikuar.

Sidoqoftë, detyra e një prindi është të kuptojë se si të komunikojë me fëmijën dhe si të njohë dhe merret me ndryshimet, trupin dhe mendjen, së bashku me fëmijët e tyre. Kjo fazë është mjaft delikate për fëmijët, sepse është një moment kalimi nga i ri në të rritur.

Edhe nëse jeni të zhgënjyer, qëndroni pranë tij

Ndonjëherë prindërit zhgënjehen nga disa zgjedhje të fëmijëve, veçanërisht nëse këto bëhen gjatë adoleshencës dhe pa këshillat ose mendimet e të rriturve. Sidoqoftë e vërteta është që ata rriten, duan të jenë të pavarur dhe të planifikojnë kohën e tyre të lirë, shumica e tyre duan të jenë me miqtë ose të dashurin. Sidoqoftë, kjo nuk duhet t’ju trembë, as t’ju bëjë të ndiheni keq sepse është një fazë e rëndësishme dhe e domosdoshme për rritjen e fëmijëve.

Komunikoni

Kur fëmijët bëhen adoleshentë, komunikimi ndryshon dhe ndoshta, në fillim është më i vështirë. Në fakt, nëse më parë ishit mësuar të flisnit me fëmijët tuaj për gjithçka, tani momentet e heshtjes me siguri do të jenë më shumë sesa ato të dialogut. Pavarësisht kësaj, detyra juaj është të vazhdoni komunikimin, ndoshta duke bërë pyetje pafund, në vend që të bëni pyetje të cilat fëmijët do të mund t’iu përgjigjen me po ose jo. Sidoqoftë, nëse vëreni ndonjë mbyllje, mos ndërhyni.

Përfshijini

Ata që ishin fëmijët tuaj tani po përgatiten të jenë adoleshentë, të aftë të përballen me ndonjë pengesë dhe me dëshirën për të njohur botën. Mos harroni që ata nuk janë më fëmijë të vegjël për tu mbrojtur dhe për këtë arsye do të duhet të flisni një gjuhë të re me ta, por si të rritur. Prandaj përpiquni t’i përfshini ata në jetën tuaj të përditshme, në angazhimet tuaja profesionale, por edhe të zbuloni shijet e tyre personale. Bëni pyetje për njohuri të përgjithshme dhe angazhohuni për të dëgjuar mendimet e tyre.

Shumë herë ne ankohemi që fëmijët tanë nuk komunikojnë me ne, se ne nuk i njohim ata, por harrojmë se, ndoshta, ata mendojnë të njëjtën gjë për ne. Komunikimi dhe dialogu, si gjithmonë, janë çelësi i suksesit të një marrëdhënieje.