Këto janë masat e reja anti-Covid që hyjnë në fuqi nga nesër në Zvicër

Shpërndaje

Të premten, Qeveria federale e Zvicrës njoftoi masat e reja më të rrepta për parandalimin e COVID-19, të cilat hynë fuqi nga dita e nesërme (20 dhjetor).

Nga e hëna (nesër), vetëm personat që janë vaksinuar ose janë shëruar nga COVID do të mund të hyjnë në restorante, ambiente kulturore, sportive dhe të kohës së lirë dhe të marrin pjesë në ngjarje të brendshme. Kufizimi i aksesit në këto dy grupe është quajtur rregulli 2G nga qeveria. Ata që nuk janë në këto dy grupe, edhe me rezultate të fundit negative të testit, do të përjashtohen. Ata që mbështeten vetëm në testet e fundit negative përfshihen në 3G, por jo në 2G.

Masa synon të zvogëlojë rrezikun e infektimit të personave të paimunizuar, një grup që ka më shumë gjasa të kalojë virusin dhe të sëmuret rëndë.

Për të siguruar mbrojtje shtesë, maskat duhet të vihen gjithashtu në këto mjedise dhe ushqimi dhe pijet mund të konsumohen vetëm kur jeni ulur. Në mjediset ku maskat nuk mund të vishen, si p.sh. si në bare dhe diskoteka, pranimi do të kufizohet për personat e vaksinuar ose të shëruar të cilët gjithashtu paraqesin rezultat negativ të testit. Megjithëse, personat që janë vaksinuar plotësisht, kanë marrë një përforcues ose janë shëruar nga Covid brenda katër muajve të fundit, nuk duhet të bëjnë një test të mëtejshëm, përcjell tutje albinfo.ch.

Kërkesa për të punuar nga shtëpia gjithashtu do të rifutet dhe tubimet private do të kufizohen në 10 persona nëse është i pranishëm një person nga mosha 16 vjeç i cili është i pavaksinuar ose nuk ka pasur më parë Covid.

Këshilli Federal e cilësoi situatën epidemiologjike si jashtëzakonisht shqetësuese. Numri i shtrimeve në spital vazhdon të rritet dhe numri i njësive të kujdesit intensiv (ICU) është shumë i lartë në disa rajone. Shumica e pacientëve janë të pavaksinuar të moshës së mesme dhe të moshuar, tha qeveria. Pragu kritik i 300 pacientëve me Covid në ICU u arrit më 13 dhjetor 2021. Mbi këtë nivel, kujdesi optimal për të gjithë pacientët nuk është më i mundur, sepse detyron që trajtimet e tjera të shtyhen. Bazuar në vlerësimet aktuale, numrat e ICU të Covid pritet të arrijnë midis 350 dhe 400 deri në fund të vitit, tha qeveria.

Një faktor tjetër është numri i infeksioneve me variantin Omicron, i cili pritet të rritet ndjeshëm në prag të Krishtlindjeve. Sipas gjetjeve fillestare, varianti Omicron është më i transmetueshëm se varianti Delta. Mbrojtja e ofruar nga vaksinimi ose nëse keni pasur më parë COVID-19 ka të ngjarë të jetë dukshëm më e ulët se sa me variantin Delta. Megjithatë, mbrojtja është dukshëm më e mirë nëse vaksina ose një përforcues është administruar së fundmi, këshilloi administrata zvicerane. Edhe pse është ende e paqartë se sa e rëndë është ecuria e sëmundjes pas infektimit me variantin Omicron dhe sa mirë janë të mbrojtur nga sëmundjet e rënda ata që janë vaksinuar. Nëse numri i njerëzve që përjetojnë simptoma të rënda është i lartë, kjo do të ushtrojë presion shtesë mbi sistemin tashmë të tejzgjatur të kujdesit shëndetësor brenda një kohe shumë të shkurtër, që do të thotë se kufijtë e kapacitetit do të tejkalohen, përcjell tutje albinfo.ch.

2G+ për klube dhe disko dhe aktivitete ku maskat nuk janë praktike

Përveç rregullave 2G për restorantet dhe aktivitetet e tjera të brendshme, ata që shkojnë në bare, klube dhe disko apo vende të tjera ku vendosja e maskave nuk është praktike, do të duhet të vaksinohen ose rikuperohen dhe të kenë një test negativ të kohëve të fundit, një sërë kërkesash, i njohur si 2G+.

Rregullat për tubime private në ambiente të mbyllura

Nëse është i pranishëm një person nga mosha 16 vjeç, i cili nuk është vaksinuar ose shëruar nga Covid, nuk lejohen të takohen më shumë se 10 persona. Fëmijët janë të përfshirë në këtë numër. Kufiri i sipërm për tubime në ambiente të mbyllura është 30 nëse të gjithë nga mosha 16 vjeç janë vaksinuar ose janë shëruar nga COVID-19. Kufiri për tubime në natyrë është ende 50.

Rivendosja e kërkesës për të punuar nga shtëpia

Këshilli Federal po rifut një kërkesë për të punuar nga shtëpia. Nëse është e nevojshme që njerëzit të punojnë në terren, duhet të vendosen maska ​​nëse ka më shumë se një person në të njëjtën dhomë.

Kërkesa për maskë nga niveli i mesëm i lartë

Përveç testimit rutinë, një kërkesë për maskë është një masë kyçe në reduktimin e qarkullimit të virusit në shkolla. Në nivelin e mesëm të lartë, maskat do të jenë të detyrueshme. Këshilli Federal u kërkon fuqimisht kantoneve të vendosin një kërkesë për maska ​​edhe në nivele më të ulëta. Shumë kantone tashmë e kanë bërë këtë. Këshilli Federal rekomandon gjithashtu që kantonet të kryejnë testime rutinë në shkolla për të thyer shpejt zinxhirët e infeksionit.

Këshilli Federal ka vendosur të mos prezantojë mësimin në distancë pasi pushimet po fillojnë. Në nivelin terciar, rregulli 3G do të zbatohet për klasa dhe provime të caktuara dhe rregullat normale për ngjarjet do të zbatohen në fushën e arsimit të vazhdueshëm.

Rekomandim për shtyrjen e procedurave mjekësore me zgjedhje

Këshilli Federal gjithashtu rekomandon fuqimisht që kantonet të shtyjnë procedurat jo urgjente në spitale për të lehtësuar barrën e personelit të kujdesit shëndetësor. Nëse situata përkeqësohet me shpejtësi gjatë ditëve dhe javëve në vijim, Këshilli Federal është në gjendje të përgjigjet shpejt.

Kostoja e testeve për të marrë një certifikatë që do të mbulohet

Këshilli Federal ka vendosur gjithashtu të mbulojë sërish kostot e disa testeve të Covid-19. Testet e shpejta të antigjenit dhe testet e grupit të PCR të pështymës do të mbulohen. Megjithatë, vetë-testet, testet individuale PCR dhe testet e antitrupave nuk do të mbulohen, megjithëse testet individuale PCR do të vazhdojnë të jenë pa pagesë për personat që shfaqin simptoma, janë në kontakt të ngushtë ose ishin pjesë e një grupi testesh pozitive. Rregullat e reja që rregullojnë kostot e testimit do të zbatohen nga e shtuna, 18 dhjetor 2021.

Vetëm një test në hyrje për personat që janë vaksinuar ose shëruar

Pas konsultimit me kantonet, Këshilli Federal ka përshtatur edhe regjimin e testimit për hyrjen në vend, i cili do të zbatohet nga e hëna, 20 dhjetor 2021. Përveç testeve PCR të marra brenda 72 orëve të mëparshme, testet e shpejta të antigjenit të kryera brenda 24 orëve të mëparshme do të pranohen për të hyrë në Zvicër. Kërkesa për të bërë një test të dytë 4 deri në 7 ditë pas hyrjes në vend do të hiqet për personat që janë vaksinuar ose janë shëruar nga Covid.

Masat e reja do të mbeten në fuqi deri më 24 janar 2022.