Zaev nga Tirana: Bujqësia është avantazh i rajonit, lehtësuam procedurat

Shpërndaje

Në kuadër të agjendës së Samitit të “Ballkani i Hapur” në Tiranë, kryeministri Zoran Zaev dhe zëvendësministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Trajan Dimkovski, morën pjesë edhe në Forumin për bujqësi dhe bashkëpunim rajonal.

Në fjalimin e tij, kryeministri Zaev theksoi se një nga përkrahjet më të fuqishme të kësaj nisme është e drejtuar drejt avancimit të bashkëpunimit rajonal në bujqësi dhe industrinë ushqimore të vendeve që janë pjesë e “Ballkanit të Hapur”, dhe shtoi se takimi në Tiranë tashmë ka rezultate konkrete, të cilat krijojnë kushte që bashkëpunimi në këto fusha të marrë hov dhe dinamikë të re falë marrëveshjeve dhe memorandumeve që kemi nënshkruar.

“Industria agroushqimore është një nga industritë më të rëndësishme në Ballkanin Perëndimor për sa i përket prodhimit industrial, vëllimit tregtar, gjenerimit të vendeve të punës dhe sa i përket shpërndarjes gjeografike. Shifrat flasin se sa i rëndësishëm është ky sektor dhe pse meriton vëmendjen tonë. Aktiviteti agroushqimor në qarkullimin e përgjithshëm të prodhimit industrial merr pjesë me 24 për qind të qarkullimit të përgjithshëm në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Krahasuar me mesataren e Bashkimit Evropian, ku produktet bujqësore dhe ushqimore marrin pjesë me 15 për qind, bëhet e qartë se sa i rëndësishëm është roli dhe vendi i bujqësisë dhe industrisë ushqimore në rajonin tonë”, tha kryeministri Zaev.

Siç njoftuan nga pres shërbimi i qeverisë, ai shtoi se edhe bujqësia luan një rol të rëndësishëm në ekonominë e përgjithshme të Ballkanit Perëndimor, i cili si sektor primar përbën 12 për qind të BPV-së-së përgjithshme të rajonit dhe se në krahasim me mesataren e BE-së ku. Bujqësia përbën 1.56 për qind të BPV-së-së përgjithshme, duke bërë të qartë se bujqësia mbetet një nga shtytësit kryesorë të rritjes në rajon.

“Shifrat që përmenda ilustrojnë mjaft fuqishëm potencialin për bashkëpunim rajonal në bujqësi dhe prodhim ushqimor. Për të mundësuar rritjen e shkëmbimit tregtar, është e rëndësishme që ne të bashkëpunojmë me njëri-tjetrin dhe të punojmë së bashku në promovimin e standardeve dhe bashkëpunimit. Lehtësimi i formaliteteve administrativo-doganore për lëvizjen e lirë të mallrave është një nga aspektet kyçe të rritjes ekonomike. Kjo është arsyeja pse ne fillimisht u fokusuam në këto çështje. Thjeshtimi i procedurave, zvogëlimi i kohës së pritjes në kufij dhe përpjekja për qarkullim të lirë është rezultat i dukshëm”, theksoi kryeministri Zaev.

Zëvendësministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Trajan Dimkovski në fjalën e tij theksoi rëndësinë e marrëveshjeve të nënshkruara dhe theksoi se njohja e certifikatave nga të tri palët do të lehtësojë dhe përshpejtojë transportin e produkteve bujqësore dhe ushqimore dhe do të zvogëlohen humbjet dhe do të sigurohet akses më i shpejtë i produkteve në tregun rajonal.